Wist jij dat er een relatie tussen de maan en de vrouwelijke stemming is?

Klinkt het bekend: de ene dag krachtig en zelfverzekerd voelen en een dag later futloos en klein? Het komt allemaal door de elf maanpunten in het lichaam, (yogafilosofie). Wil je ontdekken hoe deze kosmische wijsheid werkt? Je kunt je leven hierdoor een stuk prettiger én makkelijker maken Yogi Bhajan (1929-2004).

De kracht van maanenergie

Er zijn elf maanpunten: plekken in het vrouwenlichaam die de energie van de maan oppikken en erop reageren. Niet alleen fysiek (emoties), maar ook op andere niveaus. Volgens de yogafilosofie hebben we naast een ‘gewoon’ lichaam onder andere ook een geestelijk, energetisch en spiritueel lichaam. In een ander artikel meer over de vier lichamen.

De maancentra zijn de meest gevoelige en erogene zones van het vrouwenlichaam. De energie van de maan verschuift in een vaste volgorde langs die punten. Dit gebeurt gelijktijdig met de fasen van de maan in een cyclus van 28 dagen. Dat betekent dat ongeveer elke 2,5 dag de maanenergie verschuift naar een volgend punt. Omdat volgens de yogatraditie emoties en stemmingen verbonden zijn met een heel concrete, aanwijsbare plek in je lichaam, verandert je stemming afhankelijk van waar de maan staat.

Ontdek je eigen cyclus

De volgorde waarin de maanenergie zich beweegt van maanpunt naar maanpunt, verschilt per vrouw. Maar die cyclus ligt vervolgens wel voor je hele leven vast en is dus voorspelbaar. Deze ronde is in principe onverstoorbaar, alleen in uitzonderlijke gevallen, bij echt schokkende, emotionele gebeurtenissen, kan een maanpunt verschuiven.

Hoe ontdek je deze cyclus? ‘Maak een tekening van een vrouwenlichaam met de maanpunten, en maak een schema van je gedrag. Probeer een patroon te ontdekken, zo kun je je gedrag begrijpen. Iedere vrouw kan weten waar haar maan is.’

Stilstaan bij jezelf

Nu is dat wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. De energie daadwerkelijk opmerken vraagt om aandacht, om tijd, om uitgebreid stilstaan bij jezelf. Je komt eigenlijk alleen achter je maancyclus door een dagboek of boullet journal bij te houden voor langere tijd. Er is een aantal cycli nodig om de volgorde in kaart te brengen, en misschien lukt het dan nog niet bij álle maanpunten.

Wat brengt het je?

Als je van jezelf weet dat sommige stemmingen elke paar weken terugkomen, kun je er rekening mee houden. Sommige dagen zijn bijvoorbeeld meer geschikt om te brainstormen en over de toekomst te fantaseren dan andere. Je kunt jezelf ook behoeden: emotionele situaties vermijden op een dag waarvan je weet dat je er verhit op gaat reageren.’

Wat je sowieso wel snel merkt: het relativeert. De verschillende stemmingen die beschreven worden bij de maanpunten, zijn stemmingen die iedereen weleens heeft en het is fijn om te weten dat het na 2,5 dag weer verandert

Love.

Svops

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: