Kundalini energie

Kunda watte? Dat was mijn eerste gedachten toen ik voor het eerst over Kundaline energie las. In het begin vond ik het maar zweverig klinken en verloor daardoor snel mijn aandacht hiervoor. Totdat ik afgelopen jaar totaal ben ingestort. Op het dieptepunt woog ik nog maar 45kg, had eigenlijk al geen ‘hongergevoel’ meer en kreeg de grote stempel een burn- out….

Eigen ervaring

In deze periode kon ik helemaal niks meer en werd voor het eerste in mijn leven door mijn eigen lichaam gedwongen en genoodzaakt om echte naar mezelf te kijken. Want het was overduidelijk dat ik mezelf totaal voorbij was gelopen en mijn eigen lichaam, gezondheid en geest had genegeerd. Hoe het zover heeft kunnen komen wil ik graag met jullie delen in een volgende blog. Echter voor nu beperk ik me tot het verduidelijken en mijn eigen ontwaking/ bewustwording van kundalini energie. De reden hiervoor is onder andere omdat de oorzaken nog in behandeling zijn.

Hieronder heb ik een omschrijving gemaakt om voor jullie duidelijk te krijgen wat kundalini energie is.

Wat is Kundalini energie?

Kundalini is een Sanskriet woord, dat “opgerold” betekent.

Het duidt op de energie die drie-en-een-half keer opgerold ligt aan de basis van onze ruggengraat. Deze energie, die bij de meeste mensen onbewust blijft, is in feite onze grootste kracht van creativiteit en bewustwording. Kundalini is werkzaam in iedereen en stroomt in lichte mate altijd door ons lichaam. Het aanspreken van het reservoir aan Kundalini-energie en het opstijgen van de energie door de aanwezige chakra’s of zenuwknopen, kan het beste geleidelijk gebeuren, omdat het met allerlei sterke ervaringen gepaard kan gaan wanneer blokkades doorbroken worden.

Wat is nu mannelijke en vrouwelijke energie?

Volgens de yogi’s zijn de twee zenuwkanalen die als slangen langs de ruggengraat omhoog wervelen een combinatie van mannelijke en vrouwelijke energie.

Ida

Linker kanaal, meestal afgebeeld in de kleur wit, en representeert vrouwelijk, koude en de maan.

Pingala

Rechter kanaal, rood, en representeert mannelijkheid, warmte en de zon.

Sushumna

Centrale kanaal waardoor en waarlangs Kundalini omhoog klimt, van de wortel of Muladhara-chakra, tot aan de kroon of Sahasrara-chakra. De energie stroomt vanaf de basis van de ruggengraat (Godin Shakti genoemd) langs de ruggengraat omhoog naar God Shiva, de kroon.

Wat is het doel van de energie?

Zodra Kundalini-energie de hersenen bereikt, of de bovenste chakra’s, is volgens de yogi’s de ziel vrij. De mannelijke en vrouwelijke energie is samengevoegd en wordt verlichting bereikt of ervaren.

De energie van de lagere chakra’s (aardse en egocentrische verlangens) naar de hogere chakra’s laten stromen, die staan voor liefde en verbondenheid. Deze energie heet Kundalini energie. Deze Kundalini energie ligt opgeslagen in je eerste chakra, ter hoogte van je stuitbeen, en wordt ook wel voorgesteld als een opgerolde, slapende slang. Zodra de slang, symbool voor het bewustzijn, is ontwaakt, beweegt hij naar boven via de chakra’s om je tot een hogere staat van zijn te brengen. Kundalini yoga is een manier om deze energie te laten ontwaken en door je heen te laten stromen.

Eigen ervaring, vervolg

Als ik met mensen in gesprek ben over het boeddhisme, dan wordt er vaker gezegd dat het zweverig is. En eigenlijk klopt dat ook, als je niet weet hoe het zit…

Bij het verhelderen van het begrip kundalini kan ik concluderen dat ‘het zweverig’ duidelijk is geworden en dat het juist belangrijk is om tijd voor jezelf te maken en ook echt van jezelf en omgeving te genieten.

Door deze bewustwording heb ik een tijd geleden de knoop doorgehakt om te starten met Hatha Yoga. Een fysieke yogavariant waarbij je mediteert en streeft naar beheersing van de asana’s en pranayama (ademhaling). Het mediteren lukte mij voor de burn-out nooit, wat ik ook probeerde ik kon de rust niet vinden om mijn hoofd vrij te maken. Dit hebben we allemaal wel ervaren op een punt (of nog steeds) in ons leven. Tijdens mijn reis door Zuid- Oost Azie in 2016 heb ik mij laten vertellen dat dit ook wel een monkey mind wordt genoemd. Persoonlijk vind ik het echt een kenmerk voor de Nederlandse cultuur, want wij zijn met alles bezig behalve onszelf. Magoed terug naar het mediteren. Bij de eerste les gebeurden er voor mijn gevoel iets bijzonders tijdens de afsluitings meditatie die werd uitgevoerd in de savasana houding.

Op het eind van de oefening was ik zo ontspannen en bijmezelf, dat voelde echt super fijn! Ik merkte dat er een energieverschuiving (denk ik) ontstond, waarbij ik heel heel erg, soort van draaierig werd, maar op een prettige manier. In deze fase kreeg ik mijn ogen niet open en kon ik niks anders dan liggen en ervaren. Na een korte tijd voelde ik het draaierige afnemen en kreeg langzaam weer beweging in mijn lichaam en kon als laatste mijn ogen openen. Ik weet niet precies wat dit moment nu was, maar ik voel wel dat het een bijzondere ervaring is geweest. Sindsdien mediteer ik met veel liefde en leer ik steeds beter mijn eigen stem kennen!!

Namaste,

SVOPS

Namaste,

SVOPS

Advertenties

Een gedachte over “Kundalini energie

 1. hotthingsforladies

  Bijzonder ja.ja doe al jaren bodyscans en meditatie en voelt ook super fijn tijdens en na.
  Maar fijn dat dit je heeft geholpen.
  Dus je had net zo als ik een burnout super oververmoeid overwerkt.ik meer burnout van alles wat ik heb meegemaakt maar zelfs aantal uurtjes schoonmaken werd tegen op zien.
  Maar leuk gescheven en er bestaat veel kwa energieën en er zij nou eenmaal chakra” s en als bepaalde chakra ” s uit balans zijn krijg je ook klachten..meditatie en yoga zijn uitkomsten.
  Klankachalen therapie ook top en verdiep je ook eens in of je een pita type bent of niet etc ook interessant fijne dag

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: