Medische en Spirituele sector: Zit er een samenwerking in?

Sinds 12 jaar ben ik werkzaam in de zorg. Vanaf het begin ben ik heel leergierig geweest over anatomie, fysiologie en psychologie van het menslijk lichaam, waarbij de kennis kwam vanuit medische boeken, artsen en ervaringsdeskundigen.

Vanaf klein meiske was ik gefasineerd door hoe de mens van binnen en buiten uitziet en waarom de mens doet, reageert en verwerkt zoals degene doet. Al snel kwam ik erachter dat de medische wereld (nog) niet open genoeg staat voor de spirituele wereld. Waardoor ik dagelijks op mijn werk zie dat mensen niet hun duur betalende beloofde “patient gericht zorg krijgen!” Om nog maar te zwijgen over de werksfeeren en condities op de werkvloer van de verpleegkundige en ander medisch personeel. Het meest pijnlijke van actuele situatie, buiten de slechte zorg voor de patient, vindt ik dat de werkdruk in de zorgsector nog steeds blijft oplopen, maar eigenlijk al zo hoog is dat iedereen op zijn tenen loop en het personeel (uit wanhoop) geirriteerd gaat reageren en weinig ruimte overblijft voor collegialiteit en respect voor elkaar. Super zonde want de zorg is een mooi beroep!

Maar goed dat leg ik even naast me neer, want ik hou meer van bewustoplossing bedenken in plaats van klagen!! Als er aanpassingen in de topiclijsten van de medische- en spirituele wereld worden gemaakt dan ben ik voor 100% overtuigd dat de wereld eerlijker, rieeler, puurder en minder duur wordt. De mens zal dan niet constant ‘aan’ of ‘actief’ moeten staan. Hierdoor krijg je de kans, juist stil bij jezelf te staan en nagaan wat je voelt en nu echt willt. Hierdoor zal de gezondheidszorg vrijwel direct een vermindering bemerken.

Maar welke topics zijn dat dan, hoor ik jullie al denken. Die zijn onderaan bij ‘topics’ vermeld. Ik hoop namelijk dat jullie het eerst zelf ook opmerken!! Hier is mijn blog over het mooie lichaam in zijn algemeen:

Jij als mens bestaat uit vier verschillende lichamen:

fysiek, energetisch, mentaal en spiritueel

Twee lichamen zijn mannelijk namelijk fysiek en mentaal

Energetisch en spiritueel zijn vrouwelijk.

Yin/Yang

In deze Westerse samenleving is men vaak gefocust op de fysieke en mentale kant van dingen – het doen en het volbrengen. Hierbij is vooral je rechter hersenhelft actief en wordt de mannelijke yang energie genoemd. Dit leidt tot een lineaire manier van denken waarbij alles wordt genegeerd dat niet concreet of meetbaar is (denk aan emoties). Als mens ben echter pas in balans als ook de vrouwelijke yin energie vrijuit kan stromen. Jouw emotionele en spirituele lichaam krijgen dan evenredig veel aandacht. Het uiteindelijke doel is om alle vier de lichamen in balans te brengen. Want pas dan ervaar je ‘heelheid’ en voel je dat je onderdeel uitmaakt van een groter, holistisch geheel.

Fysieke lichaam

Het lichaam dat je ziet en waaraan jouw omgeving jou herkent. Je fysieke lichaam omvat alles wat zich binnen jouw lijf bevindt (je skelet, je spierstelsel, je zenuwstelsel, organen etc.) en alles wat van buitenaf te observeren valt. Ook isothermostaten horen bij je fysieke lichaam. Je lichaamstemperatuur is de bekendste fysieke ‘balansregelaars’, maar denk ook aan glucosespiegel, je Ph waarde en schildklierhormoon. Al deze thermostaten houden je fysieke lichaam in balans. Je fysieke lichaam geeft je continue signalen over hoe het met je gaat. Hoe meer jij je bewust bent van deze signalen, hoe beter je kunt invoelen in hoeverre je volledig gezond bent.

Energetische lichaam

Je energetische lichaam staat voor de energie die alles in je fysieke lichaam doet stromen. Dit lichaam is weliswaar niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Emoties zijn bekende bewegingen van energie, net als ademhaling. Het energetische lichaam is niet alleen van binnenin, maar ook van buitenaf merkbaar. Zo is je charisma, ofwel je energetische blauwdruk, ook energie. Je energetische lichaam omvat onder andere de volgende systemen: chakra’s(7 energiecentra), meridianen, aura’s, yin & yang, hartcoherentie, hersengolfcoherentie en het hara punt (het heilige gebied rond je navel). Meestal valt het energetische lichaam binnen het werkveld alternatieve geneeskunde, maar enkele endocrinologen en neurologen houden zich ook bezig met het energetische lichaam, zij het op biochemisch niveau.

Mentale lichaam

Je mentale lichaam heeft betrekking op wat je denkt en ligt buiten het bereik van wat je met je zintuigen kunt ervaren. Je mentale lichaam omvat de persoonlijkheid waarmee je denkt en handelt in de fysieke wereld. Daarnaast heeft dit lichaam betrekking op onder andere je bewustzijn, drijfveren, je ego en afweermechanismen. Toch werkt het overgrote deel van je mentale lichaam onbewust zodat je niet bij elke ademhaling of stap hoeft na te denken. Veel signalen uit de omgeving bereiken het mentale lichaam niet. En precies daarom zijn je fysieke, emotionele en spirituele lichaam zo belangrijk.

Spirituele lichaam

Je spirituele lichaam is je hogere Zelf. Er is iets dat jouw “ik” overstijgt. Dat is de kern van je wezen. Zoals jouw ego je adviseert over jouw individuele belang, zo adviseert jouw spirituele lichaam jou over verbondenheid, oordeelloosheid, belangeloosheid en wederkerigheid. Dit advies wordt ook wel inner teacher genoemd en veroordeelt nooit. Jouw spirituele lichaam verder ontwikkelen? Oefen dan met meditatie en ademwerk. Kernbegrippen zijn dankbaarheid, nederigheid en vrijgevigheid. Hoe meer je hier mee oefent, hoe vaker je keuzes zult maken uit liefde (niet-veroordelend, verbindend) in plaats vanuit ego.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Topics

In deze samenleving, en dus ook de medische wereld, wordt er hoofdzakelijk met het fysieke en mentale lichaam gewerkt (de mannelijke kant, rechter hersenhelft) en het energetisch en spiritueel lichaam (vrouwelijke kant, linker hersenhelft) worden als het ware vervangen voor macht en geld.

Is het je nog nooit opgevallen dat de personen de het hoogste staat, vaak het minst sociaal zijn.. Dit is puur een uiting van een slecht ontwikkelde energetisch en spiritueel lichaam. Zolang dit blijft zal deze persoon helaas altijd opzoek blijven naar antwoordt op de vraag ‘waarom ben ik niet gelukkig?’ of ‘ waarom blijf ik die leegte voelen?’ Natuurlijk kan het ook andersom, met HSP als pefect voorbeeld! wij hebben onze vrouwelijke kant sterkt ontwikkeld, waardoor er weer andere sterkte punten en valkuilen ontstaan. Deze benoem ik in volgend artikel.

Zolang je 4 lichamen niet in balans zijn, zul je dat gevoel altijd hebben.

Ga eens in je omgeving, en op je werk bekijken of je het verschil tussen de rechter- en linkerhersenhelftdenkers herkend ! en wat ben je zelf?

Liefs,

SVOPS

Advertenties

3 gedachten over “Medische en Spirituele sector: Zit er een samenwerking in?

 1. Dat klopt maar in zoiets staan we er niet alleen voor. 😉

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 2. Dat hoop ik dat dit ooit verwezenlijkt mag worden.
  Dat de reguliere geneeskunde eens gaat samen werken met de alternatieve geneeskunde. Want er zijn al bewijzen dat het kan zelf bij een operatie.

  Aum Shanthi

  Like

  1. Juist ! Men moet geloven in zichzelf 💪💪. We kunnen zoveel meer dan we denken!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: