Help, een Burn- out?Probleem – Stappenplan – Bewustwording & Transformatie!

In het eerste gedeelte geef ik mijn mening over mijn ervaringen. Erna komt het stappenplan aanbod.

Het afgelopen jaar kreeg ik een aantal heftige situaties en conclusies voor de kiezen, met als resultaat dat ik voor het eerst flink ziek werd met een burn out en noodgedwongen 100 stappen terug moest doen en behoorlijk serieuze lichame klachte had. Ik was zo zwaar overprikkelt dat het daglicht al te veel was zonder in te storten. Ook liep ik de eerste dagen voorover gebogen door een verkrampt middenrif door de stress, gecombineerd met pijn op de borst klachten. Als laatste op de klachtenlijst woog ik nog maar 45kg met nog weinig hongergevoel over. Ik ben nooit vol of flink geweest, +/-55kg is normaalgewicht voor mij. Ik was 10kg afgevallen, wow oke, daar was ik wel van geschrokken. Voor het eerst in mijn leven schaamde ik me voor mijn lichaam. Normaal ben ik 100% tevreden met mijn uiterlijk en lichaam. Nu ben ik langzaam uit die ellendige put aan het komen, maar er moet wel wat van mijn hart over dit proces.

Ten eerste vindt ik het schandeling hoe snel er medicatie werd aangeboden. Bij het derde huisarts consult werd mij namelijk gabapentine geadviseerd in te nemen. dit medicijn wordt genomen bij epilepsie, zenuwpijnen en het complex regionaal pijnsyndroom, maar niet bij een burn-out. Natuurlijk had ik dit volmondig geweigerd en aangegeven het niet juist te vinden. Waarop niet werd beargumenteerd waarom wel.

Ten tweede doen wij onszelf immens veel te kort door, bij een burn- out, niet te behandelen met meditatie en de aantrekkingskracht van de maan, maar meteen vol te stoppen met medicatie of behandelingen waar geld voor gevraagd kan worden!!! Let op: medicatie is zeker niet altijd slecht, maar in mijn geval vond ik het van wel. Denk hier eens over na:

Bij een pneumonie krijgt men antibioticakuur voorgeschreven van +\- 8 tot 10 dagen. Na deze kuur kun je stoppen en is de pneumonie weg. Als men antidepressiva krijgt voorgeschreven is dit meestal voor levenslang, want als je stopt (wat ook niet zomaar kan!) kelderen je emoties weer. dus wat ben je daar dan mee opgeschoten? Misschien alleen dat je weer sneller kunt werken. Maar men moet zich op het hart drukken tijd te nemen voor zichzelf en af en toe een stapje terug te doen. daarmee kan veel ellende worden voorkomen.

On the Job

Hierboven mijn ervaring als patient. Nu wil ik graag toelichten vanuit mijn vakgebied. Ik ben 12jaar werkzaam in de gezondheidzorg en afgelopen 5 jaar verpleegkundige op een acute opname afdeling.

Woord van de baas

Op deze grote afdeling (53 bedden) werd door leidinggevende geconcludeerd en doorgegeven aan hogere hand dat er zelden psychische problematiek op de afdeling was. in combinatie met andere factoren heeft dit ertoe geleid dat de hele medische psychiatrie werd gesloten (en tot heden is) in het ziekenhuis. Toen ik dit hoorde vielen mij de schoenen uit.

Woord van realiteit

1: Elke maand worden er gemiddeld genomen 8-10 psychische patiënten opgenomen die een autointoxicatie (intox) of tentamen suïcide (TS) hebben gepleegd en moeten monitorbewaking ter observatie.

2: Het grootste gedeelte van deze mensen lijden aan chronische psychische klachten en hebben op dat moment een actieve doodswens. de poging die ze hebben gedaan is meestal een schreeuw om hulp en zijn de mensen het beste af op een plek waar gespecialiseerde GGZ verpleegkundige werken en er meer tijd en overzicht is in het kader van patientveiligheid (en je eigen!)

3: Een patient met een actieve doodswens is beter af op een gesloten afdeling en mag dus niet op een open afdeling verpleegd worden.

4: Ondanks herhaalde bellen/ oppiepen van de psychiater, neemt deze altijd de tijd om te komen (aantal uur wachten is niks nieuws). Om vervolgens in 9/10 keren te horen: als patient medisch is goedgekeurd, mag deze met ontslag, terwijl duidelijk wordt aangegeven door verpleging en artsen dat er een actieve doodswens is.

Het gevolg

Het gevolg hiervan is dat er gevaarlijke situaties ontstaan en het afwachten is wanneer het echt misgaat. Er zijn al situaties ontstaan waarbij de patiënt zich actief op de afdeling probeerde op te hangen met zijn tas. Details vermeld ik niet in verband met privacy. Of een ander triest voorbeeld:

een jonge meid van 24 die eigenlijk het recht heeft om in de bloei van haar leven te zijn en te stralen. maar wat je ziet is niets meer dan een verwelkte en kapot getrapte bloem.

Verpest door een het zieke gedeelte van de maatschappij en smerige viespeuken die ongewenst aan haar hebben gezeten. Deze meid heeft zichtzelf helemaal verminkt in het verleden, het is vreselijk zielig om alleen al naar haar verminkte lichaam en persoonlijkheid te kijken. En ik snap ook dat het diepe trauma’s zijn die niet zomaar te verwerken zijn. maar deze meid is op 2 weken tijd 3x opgenomen geweest met een TS voordat ze werd opgenomen op een psychiatrische afdeling.

Ik vind het schandalig! Het zal je eigen dochter maar zijn……

Helaas is dit slechts een kleine grip van de realiteit en wordt het tijd dat wij/ de mensheid wakker worden. Want de enigste die we te kort doen zijn wij zelf!!! We hebben dit alleen onvoldoende in de gaten omdat we teveel bezig zijn met MACHT en GELD.

Maar voor iedereen die wel wakker is:

biedt ik hier een stappenplan aan om je focus op 8 levens categorieen terug te vinden of te vinden!! in de afgelopen jaren heb ik heel wat stappenplannen doorlopen, maar miste ik altijd ‘wat’, waardoor ik alsnog onbegrepen innerlijke gevoelens had en deze innerlijke strijd alleen maar groter werd.

Door een combinatie van Hatha Yoga, dit stappenplan en mijn onderbuikgevoel ben ik tot heel wat conclusies gekomen en heb ik op sommige zwaarwegende vragen antwoordt gekregen en ben ik aan het voorbereiden op een transformatie in verschillende categorieen.

Stap 1 Reflecteren

Wat mij opviel was dat de meeste stappenplannen meteen beginnen me vebeteren of concluderen. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat je standaard op 0 begint. Alsof je nieuwe structuren zomaar aan kunt leren. Dit vergt tijd kennis en discipline en de een ziet dit eerder dan de ander. daarom begin je als eerste jezelf te scoren met een cijfer van 0 tot 10 cijfer op de 8 categorieën van het leven:

Gezondheid
Relaties
Financieel
Carrière/ bedrijf
Persoonlijk/ spiritueel
Vrije tijd en sport
Omgeving
Service/ contributie

Erna beantwoordt je de volgende vragen: Wat vindt je leuk aan het afgelopen jaar? Wat heb je bereikt?
– Wat vindt je niet leuk aan het afgelopen jaar? Wat stelde je teleur?
– Als je iets kon veranderen aan afgelopen jaar, wat zou dit zijn?
– Geef het afgelopen jaar een naam bijv. Year of emotional rollercoaster of year of the awakening.

Stap 2: Je grootste dromen

Overall: stel dat alles mogelijk is..

 • Gezondheid: Let op: mentale, emotionele en psychische gezondheid boven je verlangens.
 • Relaties: plaatst familie eerst, wees een mens en hou van mensen, juist in tijden dat het zwaar is.
 • Financieel: wordt onafhankelijk en zorg voor spaargeld
 • Career/business:
 • Personal/spiritual development: Vind je God ,geloof en hou ervan. Streeft de discipline op het beste na
 • Vrije tijd en sport: Wees de persoon die echt geniet van het leven en het leven niet serieus of zwaar neemt.
 • Omgeving: wat heb je nodig voor een Schone en opgeruimde omgeving.
 • Service/contribution: maak de wereld door jou inzet een klein beetje beter.

Stap 3: doelstellingen

Doelstellingen zijn je wegen die leiden naar jou visie, stap voor stap. gebruik voor het opstellen de SMART methode. zo maak jij ze meetbaar en helder.

Stap 4: vind je WHY?

Je waarom vinden geeft je extra bevestiging of het echt een visie of droom voor je is. Denk aan alle dingen die je hierboven hebt vermeld, die je wilt doen voordat je sterft en vraag jezelf af waarom. Denk na over je doelen die je wilt bereiken en denk na over waarom je ze wilt. Meestal is je echte waarom niet het eerste antwoord op die vraag. In plaats daarvan is het veel dieper dan dat. Maar het is zo belangrijk dat je het vindt, want zonder dit zal het echt moeilijk zijn om je doelen te bereiken – je redenen zullen niet sterk genoeg zijn.

Om jezelf te achterhalen waarom, vraag je jezelf af waarom je wilt dat je wilt vanaf stap twee en drie. Blijf jezelf af en toe afvragen hoe vaak en ten minste zeven keer – om de lagen los te laten en je echte waarom te vinden

Stap 5: maak systemen/ structuren om er ook echt je beste jaar ever van te maken!

Als je hebt nagedacht over vorig jaar en je hebt visies, doelen en je waarom, dan moet je systemen opzetten om je droom te implementeren zodat je echt je beste jaar ooit kunt hebben!!

SVOPS @ NY

Good Luck,

Namaste, SVOPS

Advertenties

Een gedachte over “Help, een Burn- out?Probleem – Stappenplan – Bewustwording & Transformatie!

 1. Dat is het spijtige dat men te snel medicatie geeft en daarbij dan nog niet zegt wat de neveneffecten ervan zijn en de bijwerkingen.
  Mooi stukje dat je hier schrijft.
  Leerzaam

  Aum Shanthi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: