Nieuwe visie op HSP


De afgelopen maanden heb ik veel geleerd over hooggevoeligheid, omdat ik zelf ook hooggevoelig ben en ik weet, voel en ervaar dat mijn intuïtie en blik op de wereld meer is verbonden met het universum.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat in de reguliere psychologie hoog­gevoeligheid wordt gezien op de wijze zoals Elaine Aron dat deed in haar best­seller, ‘The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You’. hierin vertelt ze dat hooggevoeligheid voortkomt uit een zeer gevoelig zenuwstelsel waardoor prikkels uit de omgeving intenser worden waargenomen. Dit betekent dat HSP’s bovengemiddeld gevoelig zijn voor harde geluiden, fel Licht, gedrang in mensenmassa’s etc.
Persoonlijk ben ik het niet helemaal eens met wat hierboven wordt geconcludeerd, omdat ik de vergelijking verkeerd vindt. Er wordt gesproken over een overgevoeligheid/ overprikkeling van de hersenen bij HSP. Hiermee zegt ze in principe dat het afwijking van de hersenen is. Omdat ik mij hierin niet kan vinden ben ik verder gaan kijken en kwam ik het volgende artikel van Bonacic tegen die het volgende zegt:
de verschijnselen van hooggevoelig die beschreven worden zijn slechts een kant van de medaille. De andere kant van hooggevoeligheid is minder tastbaar en gaat veel dieper. Bonacic heeft het hier over hooggevoe­lige eigenschappen die verder gaan dan dat wat we met onze 5 zintuigen kunnen waarnemen. Hij heeft het over de intens kwetsbare systemen van hoogge­voelige mensen die onbewust stemmingen, gevoe­lens en gedachten van anderen kunnen oppikken en overnemen. Vanuit de wetenschap dat alles energie is kunnen zeer sensitieve mensen letterlijk ‘in tunen op de gevoelens van anderen. Ze ‘weten” (onbewust) precies wat er bij de ander gebeurd. Bonacic stelt dat HSP’s mensen zijn met bovenge­middelde intuïtieve vermogens. Hij spreekt zelfs over empatisch begaafde mensen.
Wat Bonacic (en mij) betreft ontbreekt in onze westerse samenleving nog steeds de echte spirituele visie op hooggevoeligheid. Is het toeval dat de afgelopen 25 jaar steeds meer individuen worden geboren met deze empatische begaafdheid? Is HSP een hype? Een foutje van de natuur? Of is er een diepere reden? Moeten we niet zoeken naar de echte bood­schap die hooggevoeligen met zich meebrengen?
Kosmische ontwikkeling
Volgens Bonacic kunnen we de ware antwoorden alleen vinden op kosmisch niveau. Hij spreekt over een wending in onze tijdsgeest die nodig was. Het gaat over een Lange evolutie in de ontwikkeling van de mensheid . Tot nu toe bouwden wij ons bewustzijn op alles wat fysiek waarneembaar was hebben Met veel mensen de innerlijke overtuigirex ‘Ik BEN mijn lichaam’. De mens identificeerde zich tot voor kort vooral (of alleen) met het fysieke, zijn of haar lichaam. Bonacic noemt dat ook wel de ‘wet van de dood’, ofwel als mijn lichaam sterft, ben er niet meer.
Op kosmisch niveau is er een evolutie in gang gezet die de mensheid in staat stelt zichzelf opnieuw te ontdekken. Om dat mogelijk te maker is een bewustzijnsverandering nodig, waarbij de mens zich realiseert: ik ben meer dan mijn fysieke lichaam. Hooggevoelige eigenschappen en gedachten leveren daarvoor het bewijs. Het fysieke lichaam, de 5 zintuigen zijn slechts het topje van de ijsberg. Hoewel het fysieke lichaam op het “oog duidelijke grenzen kent (dit is mijn hand en dat de jouwe ) , weet een hoogevoelig persoon uit eigen ervaring dat dit slechts een optische illusie, bedrog is. een hooggevoelig persoon zegt eigenlijk: “de grenzen werken niet meer!”
Daarmee brengen alle HSP’s een belangrijke boodschap: Ik ben meer dan mijn lichaam, ik deel iets met jullie, ik leef in jullie en jullie in mij. Op energetisch niveau ben ik niet alleen, maar delen we iets samen. Deze kosmische ontwikkeling was nodig en HSP’rs zijn daar de boodschapper van.
Hooggevoeligheid als instrument
Bonacic heeft nog een belangrijke boodschap: veel hooggevoeligen hebben hun empatische begaafdheid nog niet kunnen inzetten, zoals bedoeld. In onze maatschappij wordt gevoeligheid niet geaccepteerd, met als gevolg dat veel HSP’s hun gave zien als kwetsbaarheid, het verbergen en een negatief zelfbeeld ontwikkelen.
Bonacic benadrukt daarom dat HSP’s moeten leren hun eigen hooggevoeligheid te verzorgen. Door gebrek aan bewustzijn wordt nog te weinig aandacht besteed aan de verzorging van die krachtige aangeboren empatische vermogens, waarbij grensproblematiek een belangrijke is. Hooggevoeligen die zich niet bewust zijn van hun eigen gevoelens en die van een ander worden emotionele sponzen, die zichzelf niet kan beschermen. De buitenwereld werkt letterlijk dieper in ons door.
Inzetten waarvoor bedoeld
Bonacic is hierin duidelijk: hooggevoeligheid is niet voor de persoon zelf bedoeld. Hooggevoeligheid is een instrument wat je hebt gekregen om in te zetten voor de medemens. Juist ja, de mensen die zeggen dat wij maar gevoelig zijn, watjes of zweverig! ze kunnen er eigenlijk aan doen, want ze hebben gewoon geen vermogen om tot dat inzicht te komen zelfstandig.
Voorbeeld: Kunstenaars zijn een voorbeeld van hooggevoeligheden, waarbij hun kwaliteiten positief worden ingezet. Kunst is nooit voor de kunstenaar. . de kunst is het medium. Kunst zonder plubliek is geen kunst. Het gaat pas leven als het wordt aanschouwd door plubliek. Uiteindelijk dient de kunstenaar zijn medemens. hun hoogevoeligheid stelt ze extra open voor inspiratie. Ze zijn letterlijk afgestemd, oftewel in-spi-rit!
Levensles
Wat is nu de essentiele levensles voor hooggevoeligen, om het dan maar zwart / wit en dus begrijpelijk te krijgen:
Hoogevoeligen moeten innerlijk beslissen of de bereidheid eris om hun eigen kwetsbaarheid tot instument te maken. Door het bewust ontwikkelen van hun unieke talenten en empathie, kunnen zij hun vermogens gaan gebruiken om andere mensen te helpen op dienstverlende gebieden waar ze zich daadwerkelijk op moeten focussen.
Een fijne ontwaking,
Namaste, SVOPS

Advertenties

2 gedachten over “Nieuwe visie op HSP

 1. Liefste project IK (passende titel),
  Allereerste super dat je hebt ontdekt dat je HSP’r bent! Om tot deze conclusie te komen en hier vooruit ‘durven ‘ te komen is vaak het gevolg van een hele, soms loodzware, zoektocht!
  Neem daarom ook de tijd om te ontdekken welke kwaliteiten je als HSP’r te bieden hebt? wat je valkuilen kunnen worden of misschien nog zijn? Wat je leuk vindt en wat niet etc. Zodra jij je innerlijke zelf voldoende ontwikkelt hebt, zal je doel , missie of levensles beantwoordt worden met de handhaten die jij zoekt of nodig hebt. Tot die tijd blijf vooral mediteren en dingen doen waar jij je sterk en goed bij voelt en niet omdat andere dat vinden. Jii leeft jou leven.
  En ik merk zelf dat tegenwoordig al snel gezegd wordt dat je ‘zweverig’ bent, zo dacht ik vroeger ook toen ik nog niet bewust was van onze verbinding met het universum. Het is voor mij een teken van ontwetendheid of nog niet klaar zijn om het te begrijpen. Focus niet zozeer op het feit dat ze ‘het’ nog niet doorhebben, maar richt je op het verhelderen van je eigen pad en dan volgt de rest vanzelf!! Namaste en succes hopelijk kun je er wat mee.

  Liked by 1 persoon

 2. Een visie met waarheid maar eenmaal je beslist om je HSP te aanvaarden en er iets mee wil doen stuit je toch vaak op enerzijds onduidelijkheid (wat moet ik er concreet mee doen?) en anderzijds onbegrip (mensen vinden het nogal wacko als er te veel vanuit (aan)voelen wordt gehandeld en gesproken. Persoonlijk vind ik het nog lastig maar nu ik het heb omarmd laat ik het niet meer los 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: