Namaste Ayurveda !

Sta je er nooit bij stil dat het eigenlijk wel overdreven is hoeveel macht de westerse gezondheidszorg heeft over ons? Ze bepalen welke medicatie en welke middelen, terwijl wij vanbinnen liever de andere optie kiezen.

Acute vz. Chronische situaties

Begrijp me niet verkeerd, Ik ben blij dat er arsten zijn. Als ik val en iets breek of als het bloed uit mijn been spuit, dan wil ik zo snel mogelijk naar een arts toe! Ik spreek dan over acute situaties.

Toch moeten we nog eens nadenken over de term Chronische ziektes, waarbij er alleen symptomen worden behandeld (lichamelijk) en niet de oorzaak, want anders was de patiënt niet ziek meer!

(sterren)Stof tot nadenken

Hier moeten we nog eens nadenken over hoeveel we op een medische wereld vertrouwen die niet ons als mensen maar geld en macht via mensen als visie hebben???

toxische gedachten produceren toxische chemicaliën. Giftige gedachten produceren giftige gedachten.

Oorzaak ‘ziekte’

Een ziekte begint in je hoofd en in je gedachten. En uit zich onder anderen in lichamelijke klachten. Het lichaam heeft de capaciteit om te genezen, iets wat mij nooit is verteld tijdens school. De geest- lichaamrelatie met zintuigelijke ervaringen (geluid, tast, zicht) zijn vensters naar onze eigen ‘apotheek’. Het is wetenschappelijk aangetoond dat elk orgaan onder de juiste omstandigheden in staat is om zichzelf te genezen. Ze zijn zo gemaakt. Alleen wat zijn de juiste omstandigheden? Soms heeft het te maken met water of lucht, of juist met pillen die je neemt. Daarom ga ik mij verdiepen in Ayurveda!

Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Ayus betekent in het Sanskriet ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’. Ayurveda richt zich op het gezond door het leven gaan, door in balans te komen. De Ayurvedische geneeswijze geldt bovendien als een officiële wetenschappelijke geneeskunde, zoals geaccrediteerd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Veel van de zorgverzekeraars vergoeden Ayurvedische consulten en behandelingen.
Ayurveda geldt als de oudste geneeswijze en maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke kruiden. Kruiden waarmee je de kwaliteit van het leven verbetert. Je richt je op de bron van problemen, om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen om uw weerstand aanzienlijk te verhogen.

Ayurveda vindt z’n oorsprong in India, maar werd door de eeuwen heen onder andere verspreid over Egypte, Griekenland, Tibet, China, Rome, Japan en Rusland. Het is de vermoedelijk oudste holistische geneeskunst ter wereld. Experts schatten dat de Ayurvedische methode al zo’n 5.000 jaar oud is. Ook in een westerse cultuur zoals we die in Nederland kennen is er veel baat hebben bij Ayurveda. De methode is gestoeld op de menselijke maat en brengt balans aan in ons lichaam, de geest en de ziel.

Ayurveda voeding en een shiatso massage helpt om de kwaliteit van leven te bevorderen en op holistische wijze voor de aanpak van eventuele klachten of problemen te zorgen. Ayurveda is gebaseerd op drie bio-energetische krachten (dosha’s) die de basis vormen:

 • Vata, de kracht van beweging
 • Pitta, de kracht van transformatie
 • Kapha, de kracht van structuur

Later meer hierover!! Tevens meer over ons ‘vlucht of vecht’ systeem van vroeger en nu!

Namaste, SVOPS

Advertenties

2 gedachten over “Namaste Ayurveda !

 1. Ze beide combineren maakt je gezonder.
  We kunnen niet zonder bepaalde artsen maar als deze dan ook even naar je luisteren en het alternatieve ook in acht nemen kan een proces van genezing sneller gaan.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 2. nieuweaarden

  Erg interessant ik heb weer met aandacht je stuk gelezen. Bedankt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: