HSP & emotions, feelings and parent(s), Help!?

Vanaf de basisschool had ik vermoedens dat ik gevoelens en emoties van anderen kon zien, voelen en overnemen en  mijn leeftijdsgenootjes konden dat niet. Vreemd vond ik het, maar deed er verder niks mee, dus kwam snel de conclusie: je bent anders, je bent emotioneel ‘lastig‘. 

Maja naar mijn mening werd er nog al snel gezegd dat ieder kind wel ‘iets’ had en mijn omgeving en ik hadden 20 jaar geleden nog nooit van hsp gehoord. Wel weet ik nog dat ik vroeger emoties en gevoelens van anderen, middels een fantasie verhaal een beetje kwijt probeerde te raken. Hoe heftiger de emoties, hoe gekker het verhaal, wat mijn vriendjes niet erg vonden, maar verder deed ik er niet veel mee.

Wat mij altijd tegenhield het leven op de beste manier te leiden was dat ik niet wist hoe ik mijn emoties moest helen en hoe om te gaan met mijn empathie en het gevoel dat ik een verandering moet/wilde maken in deze wereld. deze struggle’s werden zo zwaar en heftig dat ik de connectie met mezelf nog meer was kwijtgeraakt en ik niet wist wie ik was. de tijdbom was afgegaan en ik kon letterlijk niks meer. Weer een bewijs hoe belangrijk het is om je eigen gevoel te ontwikkelen en als HSP’er kan het zelfs van levensbelang zijn om op ontdekkingsreis naar jezelf te gaan. Het is belangrijk om te weten wat je doel is, zodat jouw energie kan stromen en je kracht kunt voelen.

Onzichtbaar maar wel voelbaar

Een verminderde of ontbrekende emotionele, liefdevolle band is soms moeilijk te duiden vanwege het subtiele karakter. Voor de buitenwereld lijkt het alsof je niets tekort komt,  ‘gewassen en gestreken’, een heel normaal gezin. Toch voel jij dat er niet voldaan werd aan je behoeften als kind. Het verschil met andere gezinnen werd steeds duidelijker. Bij anderen waren er wél complimentjes, belangstelling en genegenheid. Wanneer je hiervan bewust wordt ontstaat er vaak verwarring: waarom ging het bij ons thuis heel anders? En lag dat aan mij? Het is moeilijk om er je vinger op te leggen. Het is niet zozeer dat je ouders(s) iets deden wat niet prettig was. Het was het grote ontbreken van liefde en aandacht op een bepaald ontastbaar niveau. Onzichtbaar, maar wel voelbaar op intuïtief niveau.

Eenzaamheid

Er kan sprake zijn van weinig of zelfs geen affectie en warmte, als het er wel eens is, dan voelt het vaak meer als een verplichting. Wanneer je in dergelijke situatie bent opgegroeid, is de kans groot dat jij je hele leven een gevoel van eenzaamheid ervaart. Het gevoel van het veilige nest ontbrak, je was vooral op jezelf aangewezen. De eenzaamheid uit je kinderjaren draag je met je mee. Waarschijnlijk ervaar je deze eenzaamheid ook in je volwassen leven in diverse relaties.

Oorzaak

Niet alle ouders zijn in staat tot een liefdevolle band met hun kind, een voedend contact op emotioneel niveau, ook al is de intensie er. Sommige ouders hebben hun eigen pijn diep weggestopt in het onderbewuste, waar het een blokkade vormt. Een blokkade om te voelen, zowel pijn als liefde. Vaak krijgen deze ouders een hooggevoelig kind, met een hogere bedoeling

Het hooggevoelige kind in het gezin

Heeft voornamelijk de rol van “versterker” binnen het gezin, door het verhoogde bewustzijn kunnen HSP’ers de mensen om zich heen bewust maken van de onderbewuste gevoelens, die voor problemen of blokkades zorgen. Dit is het vermogen van HSP en daar heeft de ouder geen weet van.

Wél merken ouders dat hun weggestopte pijnlijke emoties voelbaar worden door de aanblik van hun kind, met als gevolg dat de HSP’er de schuld krijgt van die onprettige gevoelens. In de ogen van de ouder is het hooggevoelige kind maar lastig en kunnen ouders zich afvragen waaraan ze “zo’n kind” verdiend hebben. De HSP’er is zich hier (nog) niet altijd van bewust en wil vooral lief gevonden worden en gekoesterd. En verzet bergen om deze liefde te ontvangen, echter verandert het niets aan de situatie.

Wat je ook probeert, het resulteerd vaak in nog meer afkeuring en de emotionele afstand tussen ouder en kind groter wordt. Daarnaast kan de HSP worden benoemd als zwakte: “jij bent ook zo gevoelig”. En HSP’ers wordt vooral ook duidelijk gemaakt dat we anders zijn: “je doet ook altijd zo moeilijk, of je wilt ook altijd wat anders”. Met als gevolg dat er twijfel over jezelf ontstaat en de beschuldigingen van de ouder(s) voor waar aanneemt. De overtuiging dat het niet deugt, wordt verankerd in het onderbewuste.

Gevolgen op latere leeftijd!

Omdat de gevoeligheid van een hooggevoelig persoon ook voor andere mensen merkbaar is, zet de afkeuring zich vaak op latere leeftijd voort.

Als hooggevoelig persoon “weet” je wanneer iemand niet de waarheid spreekt en reflecteer je onbedoeld de pijn van de ander. Wanneer je voelt dat de ander afstand neemt, word je bevestigd in het gevoel dat je als kind al had: “zie je wel, ik ben anders dan de rest, er is iets mis met mij”. En je laat jezelf niet zien zoals je werkelijk bent.

“Maar ze houden wel van me”
Naarmate je ouder wordt, ben jij je bewust van het feit dat er iets essentieels ontbrak in je jeugd. Meestal komt dit besef als de HSP’er zelf ouder wordt en anders gaat kijken naar je jeugd. Je gaat anders naar de relatie met je ouders kijken. Steeds meer herinneringen komen boven drijven en bevestigen je vermoedens steeds meer. Meestal hoor je dat volwassen kinderen hun gevoel van tekortkoming zichzelf kwalijk nemen: ze vinden dat ze ondankbaar zijn naar hun ouders toe, vragen zich steeds af of ze de situatie wel goed zien. Zoals: ‘mijn ouders houden wél van me’ en “ze bedoelden het wel goed”.

Tuurlijk houden je ouders van jou, alleen hun eigen wonden zaten in de weg, waardoor hun liefde niet voelbaar was voor jou als kind. En wellicht nu nog steeds niet.

Afscheid van een verlangen

Het daadwerkelijke besef van de tekortkomingen kunnen zorgen voor verwardheid, waarbij het belangrijk is dat je tijd en ruimte krijgt om de puzzelstukjes op hun plek te leggen. Met dit besef groeit ook het verdriet dat je als kind hebt ervaren maar nooit toegelaten. Het is belangrijk om de emoties nu wel de ruimte te geven en er kan een vorm van rouwproces plaatsvinden: afscheid nemen van het verlangen naar de ouder die je graag had willen hebben. Het blijven hopen op steun en begrip of een liefdevol woord, voedt je onzichtbare wonden.

Erkenning van ouders

Vaak hopen en verwachten HSP’er dat ouders zelf het inzicht krijgen dat ze niet hebben voldaan aan onze behoeften. En dat ze ons erkenning geven voor het leed en de gemiste warmte en liefde. Dat ze excuses maken voor hetgeen ze ons niet hebben geboden. Veel ouders zijn hier niet toe in staat, vinden het te pijnlijk om naar zichzelf te kijken. Gelukkig is het ook mogelijk om te helen zonder hun excuses en boetedoening.

Inzichten leiden tot heling

Het is bevrijdend als je op energetisch niveau inzicht krijgt in je patronen en die van je familie. Wanneer je voelt waarom jouw ouder deed zoals hij of zij deed. En dat het niet aan de één of de ander ligt, maar aan de combinatie van jullie twee: een ouder die geen pijn en verdriet wil of kan voelen en een kind dat deze pijn aan de oppervlakte brengt. Vaak speelt dit thema al meerdere generaties. Het ontdekken van de blokkades die zijn ontstaan in de loop der tijd , geven je inzicht in het ontstaan ervan. Je eigen pijn en die van je ouder(s) wordt helder. Wanneer je deze blokkades “opruimt”, schept dit ruimte voor heling en vergeving.

Transformatie

Het helingsproces en de mate waarin je verwachtingen over je ouder(s) los kunt laten, is de start van de nieuwe relatie. Nu ben je beter in staat om de mogelijkheden van de relatie te zien: in hoeverre is je ouder bereid om zich open te stellen en te groeien? En in hoeverre wil jij zelf de deur open zetten? De alchemie zegt: “wanneer één van de partijen in een relatie verandert, wordt de relatie zelf veranderd”. Door inzichten, acceptatie en het opruimen van blokkades ontstaat er ruimte en rust. Gaandeweg zal je zien dat ouders opener worden en liefde te tonen op de manier die voor hem of haar mogelijk is. Liefdevolle woorden en waardering zijn wellicht nog een grote stap. Het is belangrijk om oog te hebben voor de kleine stapjes, hoe meer je toelaat, hoe meer liefde er kan stromen.

Delen van dit artikel komen van nieuwetijdskinderen.nl, gecombineerd met eigen ervaringen en mede HSP’ers. Hopelijk zorgt het bij zowel HSP’ers als ouders voor een bewustwording/ bevestiging en leermomenten, zodat we allemaal een stap in je juiste richting kunnen zetten ♡♡

NAMASTE, SVOPS x

Advertenties

Een gedachte over “HSP & emotions, feelings and parent(s), Help!?

  1. Heel herkenbaar en mooi verwoord.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: